Viskose crepe meterware

At sy selv er en kreativ proces, hvad end man syr et nemt pudebetræk eller en 12-lags aftenkjole med broderier og franske syninger. Man skal tage stilling til snittet i det man syr, hvilke materialer man vil have, deres farve og ”feel” og hvordan det hele skal sættes sammen.

Gå videre for at se udvalget af stof og sytøj

Du kan finde viskose crepe meterware samt inspiration og hjælp til det hele i linket ovenfor

Materialer

Stof kan være vævet af naturlige fibre eller kunstigt fremstillede fibre. De to kan også blandes og det hele kan være behandlet med kemiske midler, for at opnå forskellige egenskaber som elasticitet, vand- og vindtæt, strygefrit og meget mere. Herunder beskriver vi lidt om de forskellige materialer.

Bomuld (på engelsk ”cotton”)

Bomuld er et af de mest brugte og kendte materialer i tekstilindustrien. Det bruges til næsten alt, gardiner, kjoler, duge, sofaer, sengetøj, strømper osv osv.

Bomuld er et 100% naturligt materiale. De fleste kender bomuldsplanten eller –busken med de karakteristiske hvide ”puder” eller ”bolde”. Man kunne godt tro, det er blomster, men det er frøuld eller fibre, der vokser rundt om frøene på planten. Fibrene spindes til tråde, der væves til stof.

Fibrene efterbehandles ofte på en eller anden vis, for at få forskellige egenskaber frem. Det kan imprægneres med forskellige materialer så det bliver vandskyende, mere elastisk, krøller mindre, mere svedabsorberende, lettere at farve og så videre. Bomuld kan også blandes med andre materialer, for at opnå ønskede effekter som elastisitet, glathed og lignende. Det blandes ofte med polyester, viskose, acryl eller elastan.

Silke (på engelsk ”silk”)

Silke er et fantastisk stof. Det er et naturligt materiale spundet af fibre fra pupperne af forskellige sommerfugle. Det er fantastisk at tænke på, at nogen fik den ide for mere end 6000 år siden i Kina. Indtil for 2000 år siden var fremstillingen af silke hemmeligholdt i Kina, men først lækkedes det til Korea og siden til Byzans. Omkring år 1300 begynder man så småt at væve silke i Europa. Silke blev brugt til mange ting, fordi det var let og luftigt – blandt andet til undertøj, strømper, kjoler og sågar faldskærme.

Viskose (på engelsk ”rayon”)

Viskose blev oprindeligt fremstillet i slutningen af 1800tallet som et billigere alternativ til silke. Den effekt kan opnås ved at bruge lange fibre, så bliver materialet skinnende og blødt. Men man kan også bruge korte fibre og så minder det mere om bomuld og uld.

Viskose er et af de stoffer, der deler vandende. Det er lavet af cellulose fra træ, så man kan kalde det et naturligt materiale. Men træet skal behandles kemisk, så alt andet end cellulosen nedbrydes og derefter ”regenereres” cellulosen til fibre, som så er menneskeskabte. Det er ikke nødvendigt med bomuld.

Uanset hvad man kalder Viskose, er det et materiale, der er rart mod huden og anvendeligt til rigtig mange ting. Det har et flot fald og kan optage en hel del fugt.
Det kan med tiden strækkes ud af form, hvis det bliver fugtigt og derfor blandes det ofte med andre materialer, så man opnår både glans og styrke.

Snitmønstre/Mønstre

Hvis man gerne vil sy noget, er det en rigtig god idé at have et mønster. Man kan enten konstruerer det selv eller købe sig til det. Der findes rigtig mange flotte mønstre i butikkerne, som variere i sværhedsgrader fra meget let til avanceret/øvede. Det kan være en god idé at spørge om hjælp, hvis man er i tvivl om, hvor ens niveau ligger. Det kan også være en god idé at læse sybeskrivelsen i mønsteret igennem og se, om det er noget man mener, man kan klare.

Hvis man vil konstruere selv, findes der masser af guides på nettet til hvordan man kan gøre det. Man kan også låne/købe bøger om emnet.

Ofte kan det være en fordel at have et købt mønster, der minder om det man gerne vil have, som man så kan rette lidt til. Man kan eventuelt lave en prøve først, hvor man klipper mønsteret ud i noget billigt stof (ofte stout) og syer sammen, for at se hvordan pasformen er. Så kan man nå at rette til, inden man klipper i det fine stof.

Redskaber

Når man starter med at sy, har man som regel sin saks, sin tråd og en opsprætterkniv. Men, ret hurtigt udvides ens arsenal og ret ofte skal man bruge en hel del forskellige redskaber.

Der er selvfølgelig symaskinen, som er uundværlig til næsten alle projekter. Som oftest har man en ”almindelig” symaskine, der kan sy ligeud og zigzag.
Men, ret hurtigt finder man ud af, at man gerne vil kunne mere og der findes et utal af maskiner på markedet, med endnu flere forskellige funktioner – det er bare med at dykke ned i den spændende verden.
Desuden findes der en overlocker, en babyoverlocker, en broderimaskine og andre spændende maskiner.
Hertil kommer en masse tilbehør, som ofte er beskrevet i maskinens brugervejledning. Det kan være forskellige ”fødder” til f.eks. at sy lynlåse i eller sy knaphuller. Det kan også være en automatisk nåletråder, som er god hvis man ikke er så fingersnil eller ikke ser så godt.
En vigtig ting at lægge mærke til, er hvilken synål man skal bruge i maskinen. Som regel passer de fleste nåle i de fleste maskiner. Det vigtigste er derfor, at tilpasse nålen til materialet man syr i. Der findes nåle til strækstof, til lette stoffer og til grove stoffer. Det er vigtigt at vælge den rigtige da man ellers kan ødelægge stoffet, knække nålen eller få ”skæve” syninger.
Har man ikke maskinens manual i hånden, kan man som regel finde den på nettet ved at google navnet og nummeret, f.eks. ”Bernina 750”. Nogen gange vil man støde på problemer, hvor løsningen i manualen ikke er beskrevet godt nok, så er det store internet heldigvis en god hjælp. Der findes et utal af gode sy-blogs, også på dansk, hvor alverdens problemer og løsninger beskrives.

Det vigtigste når man syr, er selvfølgelig sytråden. De findes i alle mulige farver og det gælder som regel om at finde en, der ligger så tæt som muligt på din stof-farve. Og hellere et par toner mørkere end lysere, da det skjules bedst. Nogen gange kan man med vilje vælge en kontrastfarve, for at opnå en speciel effekt.
Sytråd laves både i ren bomuld, polyester, silke og forskellige andre materialer. Hvis du er i tvivl om hvilken en du skal bruge, så spørg, der hvor du køber stoffet.

En saks er selvfølgelig også uundværlig. Det er vigtigt at have en saks, der kun er beregnet til stof. Den behøver ikke være dyr eller formet på en speciel måde, det vigtigste er, at den ikke også bruges til at klippe i papir eller andre materialer, da det sløver den på en anden vis end stof. Der findes sakse til 60kr som er helt fine og der findes sakse til flere hundrede kroner, som er formet så de nemmere glider hen over bordet, når man klipper. Det må meget gerne være en stor/lang saks, da man ofte gerne vil kunne lave lange, glidende klip.
Det er en god ide at have en anden saks til at klippe tråde med. Den kan med fordel være mindre end stofsaksen, da man ofte har den liggende ved siden af symaskinen og den kun skal bruges til lige at snippe tråde over.

En opsprætterkniv er desværre også ret nødvendig. Selvom man har syet i mange år og er meget dygtig, kan man komme til at sy to dele forkert sammen og så må man i gang med den lille smarte kniv. Man kan godt bruge en saks, hvis man ikke har en kniv, men fordelen ved kniven er at den ligger godt i hånden og er nem at få ind imellem de små sting.

Et sæt almindelige synåle er rigtig gode at have. Ofte skal man lave det sidste finish i hånden og der er det rart at have forskellige nåle at vælge imellem – både tykkelse, længde og størrelse på nålehovedet kan variere og være relevante for dit arbejde. Brug fine nåle til fine stoffer (silke, chiffon, let bomuld) og grovere nåle til de stærkere stoffer (denim, uld).

Vi må naturligvis ikke glemme knappenålene. Dem bruger man til at holde de stykker stof sammen, der skal sys, så de ikke skrider, mens man kører det gennem maskinen. Nogen bruger dem også til at sætte papirmønstret fast på stoffet, når man skal tegne af og klippe ud. Det vigtigste er, at man også her tilpasser nålene til stoffet og ikke vælger store grove nåle, til sarte stoffer.

Alt det andet

Hvis man køber et færdigt mønster, vil der som regel stå, hvad man ellers skal bruge. Det kan være en lynlås, knapper, bånd, blonder eller andet til at lukke eller pynte. I det færdige mønster står som regel beskrevet, hvor meget man skal bruge. Hvis man selv konstruere må man prøve at beregne og selvfølgelig sørge for at købe nok, så man ikke pludselig står og mangler.

Bånd, blonder og perler

Bånd kan enten købes i metermål eller i hele ruller. Det kommer an på projektet, hvad der bedst kan betale sig.
Der findes både kantebånd (skråbånd), pyntebånd, tittekant (pipingbånd) og meget mere. De fås i fantastiske farver og mønstre og kan virkelig sætte prikken over i’et på dit flotte projekt. Hvis du har lyst til inspiration er det bare at kigge på nettet eller bladre gennem de mange sy-magasiner.

Næsten det samme gælder selvfølgelig blonder, der fås både med en og to kanter til at sætte for enden af en kjole eller som midterstykke på et ærme. Blonder fås i alle farver og mønstre og både i bomuld, polyester, hør og med elastik.

Perler fås både som enkelte små perler, der kan sys på i hånden, eller som flotte, færdige mønstre, man kan sy direkte på. De færdige mønstre fås som regel i sort og hvid, men kan også findes i andre farver. Enkelte perler købes posevis i alle afskygninger farve- og størrelsesmæssigt.

Lynlås, knapper og spænder

Når man skal lave lukninger eller stramninger i tøjet, kan man overvejer om man bedst kan lide lynlåse, knapper, snørre eller spænder. Alle har deres fordele og ulemper og det handler om at vælge det rigtige i forhold til projektets funktion og materiale.

Lapper og strygemærker

Der kan ske det uheldige, at der går hul på ens tøj. Og det er jo surt, når nu man er så glad for det. Men fortvivl ikke. Hvor der førhen ikke var stort andet at gøre end at sy en lap på (typisk af læder, for det var dejligt hårdfør), findes der nu et utal af flotte strygemærker. De fås med alle mulig motiver og farver og fungere ved at der er lim på bagsiden. Man følger så vejledningen og stryger dem fast på stoffet, syr det eventuelt fast rundt i kanten og så er tøjet faktisk bare endnu flottere.